Quantcast
Channel: Cappadocia - dincolo de baloane, descoperi un taram uimitor (2014) - informatii, ponturi, obiective turistice, cazare, transport, istorie si religie - ImperatorTravel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Mic ghid de calatorie in Cappadocia

$
0
0

12. Kaya Balloons Cappadocia.JPG

Acum, la finalul serialului in care am povestit ce am vazut si trait in aceasta minunata calatorie in Cappadocia, ca de obicei, as dori sa va ofer mai multe informatii, sper eu, utile in caz ca doriti sa ajungeti si voi in aceasta regiune a stancilor stranii, a oraselor subterane, a locuintelor trogolodite si, pentru multi, mai mult decat orice, a baloanelor colorate :).

Cum ajungi in Cappadocia

Cu avionul

In primul rand, trebuie stiut ca exista doua aeroporturi care deservesc Cappadocia – Kayseri si Nevsehir. Nevsehir este mai aproape de zona, dar nici Kayseri nu e departe – faci cam o ora intre Urgup si Kayseri multumita autostrazii. Aeroportul Kayseri este mai mare si poate gasiti mai multe curse la ore convenabile, dar daca vreti sa zburati in Cappadocia, verificati preturile si orarele pentru ambele aeroporturi.

Exista doua companii care opereaza intre Bucuresti si Cappadocia – chiar in ambele aeroporturi. Acestea sunt compania nationala turca Turkish Airlines si compania low-cost Fly Pegasus. Daca optati pentru un zbor Turkish Airlines, veti schimba avionul in principalul aeroport al Istanbului, Atatürk, iar daca zburati cu Fly Pegasus, veti folosi aeroportul low-cost al Istanbulului, Sabiha Gokcen, aflat in zona asiatica. Personal, am zburat cu Turkish Airlines datorita orarului net mai bun – am plecat din Bucuresti dis-de-dimineata si am ajuns in Kayseri pe la pranz, iar, la retur, am plecat din Kayseri pe la 7 seara (deci am avut o zi plina) si am ajuns la Bucuresti putin dupa miezul noptii. Daca as fi zburat cu Fly Pegasus, as fi ajuns in Kayseri candva seara si as fi plecat in cursul diminetii. Deci as fi avut doua zile la destinatie si nu trei si jumatate! Daca, in schimb, vreti sa vizitati si Istanbulul, aruncati o privire si pe Fly Pegasus.

 

Cu masina

E un drum destul de lung, dar nu imposibil de facut daca sunteti iubitor de condus pe distante foarte lungi (eu nu sunt, sa conduc pana la Brasov mi se pare un drum destul de lung). De la Bucuresti la Goreme sunt 1.370 km, iar de la Istanbul sunt 735.

 

Cu autocarul

Din Istanbul, sunt, in general, doar autobuze care calatoresc noaptea (vara mai pot fi si autobuze de zi). Imensa majoritate a acestora merg doar pana la Nevsehir si de acolo, daca aveti bilet spre Goreme, Uchisar, Urgup sau Avanos, veti fi transferati cu un microbuz. Atentie, cum veti ajunge la Nevsehir, e posibil sa fiti luati pe sus de operatori care vor sa va aranjeze transfer, balon, cazare, tururi. Negociati dur si de preferinta doar transferul pana in localitatea unde vreti sa stati si lamuriti-va pe acolo ce tururi sunt disponibile. Exista cateva curse directe Istanbul–Goreme, dar nu mizati pe asta.

 

Cand sa mergeti in Cappadocia

O sa fiti surprinsi, dar iarna e chiar frig in Cappadocia, iar caderile de zapada sunt frecvente. De altfel, langa Kayseri exista si a doua  cea mai populara statiune de schi din Turcia (prima e la Bursa). Unul din motive: regiunea este de fapt un podis cu inaltimea medie de 1.100 de metri si se afla in centrul Anatoliei, destul de departe atat de coasta Marii Negre, cat si de cea a Mediteranei, deci influentele “imblanzitoare” ale marii sunt inexistente.

Lunile de vara (mai ales iulie si august) sunt extrem de calduroase, asa ca cel mai bine este primavara si toamna. Sa nu credeti insa ca baloanele nu zboara si pe timp de iarna! Zboara bine mersi, doar sa fie conditii propice (adica nu furtuna, ploaie sau ninsoare).

 

Baloane in Cappadocia

Probabil locurile unice din Cappadocia ar fi ramas destul de obscure turismului de masa daca cineva n-ar fi venit cu ideea de a fi survolate de baloane. Asa ca mai intai cu un balon, apoi cu zece, cert este ca azi, in perioada de varf, cerul Cappadociei este luat cu asalt de mai bine de o suta de baloane in perioada de varf.

Exista doua tipuri de baloane – cele standard, cu o nacela in care pot intra 20 de oameni (are patru compartimente pentru cinci oameni fiecare, plus compartimentul in care sta pilotul si buteliile de gaz) si cele VIP, in care nu pot intra decat opt persoane (sa nu credeti insa ca spatiul este mult mai generos, nacela este evident mai mica).

Baloanele decoleaza inainte de rasarit cand vantul este mai pasnic. In general, pilotii pot manevra balonul doar in sus si jos, miscarile laterale fiind determinate de curenti. Zborul dureaza circa o ora, timp in care rasare soarele. La aterizare, se deschid cateva sticle de sampanie (a noastra a fost nealcoolica, versiunea saudita :)) si se dau niste diplome cu numele noastre. Exista foarte multe companii de baloane, nu as putea sa va zic care sunt cele mai cele, eu am zburat cu Kaya si am fost foarte multumit.

Un zbor cu balonul costa incepand cu 120–130 de euro. Dupa cum am scris, am fost in Cappadocia impreuna cu un grup de cititori ai blogului, deci zborul cu balonul a fost inclus in pachet. Serile am intrebat insa pe la cateva agentii de turism din Urgup cat ar costa o tura cu balonul si primele preturi oferite au fost de 120–130 de euro. Evident, daca stai la un ceai si negociezi aprig, e posibil sa tragi de pret pana sub 100 de euro, dar trebuie multa straruinta si talent la negociat.

In caz ca nu se zboara din cauza conditiilor meteo, esti reprogramat automat pentru a doua zi sau ti se restituie toti banii. De aceea, e bine sa va luati balon din prima dimineata pentru ca, in caz ca nu se zboara, sa ai mai multe sanse in zilele urmatoare.

 

Unde sa dormi

Sunt trei mari centre turistice care atrag imensa majoritate a turistilor. In primul rand, Goreme, satul construit printre stanci, Urgup, fost oras grecesc, si Uchisar, o adevarata fortareata construita pe un pinten de munte. Toate au numeroase forme de cazare de la cave hotels (hoteluri construite in pesterile care au adapostit oameni de milenii), dar care in general sunt scumpe, la pensiuni mai mult sau mai putin scumpe. Cel mai bine este sa dormi in Goreme, dar nici celelalte doua orase nu sunt de lepadat. Evitati insa sa dormiti in Nevsehir, e un oras modern in care nu prea gasesti nimic interesant de facut.

Eu am stat in hotelul Tassaray in Urgup. Teoretic, este un hotel de 4 stele (ma rog, stele turcesti), adica echivalentul a 2–3 stele la noi. Cei care au prins camera cu vedere la strada s-au bucurat de camere mai largi, cu balcon, dar au avut si placerea sa aiba parte de zgomotul produs de constructia targului saptamanal de sambata sau de cantarea muezinului de la moscheea de peste drum. Cei care au avut parte de camera situata pe spate au avut o camera inghesuita si aproape nicio priveliste. In schimb, cantecul muezinului de la 5 dimineata este garantat si pe spate. In schimb, hotelul are piscina (n-am fost, la inceput de mai era prea frig pentru a ma arunca in apa), hamam, spa, iar mancarea este multa si variata. In general, Tassaray ofera demipensiune (micul dejun si cina), dar nu cred ca nu pot opta pentru cazare cu mic dejun si fara cina.

 

Tururi organizate

Cum am mai scris, am fost in Cappadocia impreuna cu alti 17 cititori ai blogului meu. Au fost mai multi care si-au exprimat dorinta sa vina, dar, din pacate, numarul de participanti a fost limitat la 18 deoarece nu prea erau disponibile locuri in avion (de altfel, la intoarcerea din Istanbul, avionul era overbooked, asa ca au ramas unii peste noapte pe Bosfor). Turul a fost organizat in parteneriat cu Explore Travel, care insa mai replica turul (tot de 4 zile), de data asta de Rusalii, si nu numai. Aruncati o privire aici pentru mai multe amanunte.

 

Viza Turcia

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Turcia. Cozile insa la trecerea frontierei in aeroportul Atatürk pot fi enervant de lungi, mai ales dimineata.

 

Unde am mancat

Imi place mult bucataria turceasca si banuiesc ca nici celor mai multi dintre voi nu va displace. Veti gasi, evident, locuri cu mancare turceasca la toate nivelurile de pret, dar daca nu sunteti pasionati de chebap, veti gasi ici si colo si restaurante italiene, burgeri si produse ale altor bucatarii nationale.

 

Tururi luate la fata locului

Orice agentie de turism locala poate sa-ti ofere orice tur – de la cele pline cu adrenalina (gen ATV-uri sau 4×4), la tururile de vizitare clasice. Autoritatile turistice locale au creat niste trasee care au primit nume de culori – galben, rosu etc., iar tururile clasice urmaresc cu religiozitate aceste trasee.

Pe langa baloane, stanci, orase subterane etc., seara poti opta pentru doua spectacole majore. Unul se numeste Turkish Night, iar celalalt sufi dancing. La Turkish Night primesti si o cina de o sa dai pe afara de mancare, la sufi dancing doar niste ceai foarte dulce. Turkish Night a fost spectaculos cu o serie de dansuri ritmate si spectaculoase, iar solourile dansatorilor de la final au fost chiar indracite, in plus, vreo jumatate de ora, am avut parte si de o dansatoare din buric chiar buna (in toate aspectele). La sufi dancing am sperat sa repet experienta de a intra in transa de la Cairo, dar n-a fost sa fie, insa atmosfera si dansul sunt chiar interesante. Daca ati avea de ales “ori, ori”, as recomanda Turkish Night.

 

Cam astea au fost ponturile care m-am gandit sa vi le impartasesc. In caz ca ati fost in Cappadocia si aveti niste ponturi care merita comunicate si altora (inclusiv companii de baloane, hoteluri etc.), v-as ramane recunoscator daca le-ati scrie jos la comentarii!

Imagini Cappadocia

01. Turkish Airlines pe aeroportul Kayseri.JPG

Turkish Airlines pe aeroportul din Kayseri

02. Aeroportul Kayseri.JPG

Sosiri internationale – Kayseri

03. Hotel Tassaray.JPG

Hotel Tassaray – Urgup

04. Camera hotel Tassaray.JPG

Camera din hotel

05. Balcon Hotel Tassaray Urgup.JPG

Panorama din balcon… Moscheea de dincolo de cladiri are niste difuzoare…

06. Kebab Cappadocia.JPG

Ce poti manca la turcaleti ? 🙂

07. Fast food Cappadocia.JPG

Fast food in Urgup 🙂 1 euro = 3 lire (aproape)

08. Tocanita turceasca.JPG

O specialitate a zonei – tocanita in vase de lut, cu capac de paine

09. Baloane in Cappadocia.JPG

Si in fine.. baloaaaaane !

10. Se umfla baloanele.JPG

11. Balon peste Cappadocia.JPG

Articolul Mic ghid de calatorie in Cappadocia apare prima dată în ImperatorTravel.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images